13 czerwca zakończyły się zajęcia szkolnego koła kulinarnego. Odbyły się w nietypowej formie. Chłopcy, bo tylko oni zdecydowali się od początku działania koła na udział w zajęciach, spotkali się w restauracji Sublima w Kołobrzegu. Poza konsumpcją zamówionych dań mieli okazję spotkać się z szefem kuchni, Panem Andrzejem Jakomulskim, który ciekawie przedstawił swoją historię zawodową. Opowiedział o swoich fascynacjach kulinarnych, poszukiwaniach smaków. Wskazał także trendy dobrej kuchni, bazujących na produktach regionalnych, wytwarzanych w małych gospodarstwach. Atrakcją dla uczniów był ogląd ostrygarium, w którym znajdowały się unikatowe ostrygi gillardeau. Na koniec chłopcy zostali poczęstowani deserem w postaci cytrynowego sorbetu z musem ze świeżego ogórka. Smak niebywały! – jak wszyscy orzekli.
Z niektórymi uczniami zapewne będę spotykać się w kolejnym roku szkolnym. Tym którzy żegnają się ze szkołą i rozpoczynają swoją edukację w szkole średniej na kierunku „kucharz” , życzę wielu odkryć kulinarnych i fascynacji sztuką gotowania.